Bild med den vita gränsen – Wassily Kandinsky

Bild med den vita gränsen   Wassily Kandinsky

”En bild med en vit kant” Historien om dess skapelse är intressant. Så här skriver författaren till duken om detta: ”För den här bilden utförde jag många skisser, studier och teckningar. Jag gjorde den första skissen omedelbart efter att jag återvände från Moskva i december 1912: det var resultatet av de nya, som alltid exceptionellt starka intryck som jag fick i Moskva – eller mer exakt från Moskva själv.

I det övre vänstra hörnet var motivet för de tre, som jag bar länge i mig själv och redan hade använt i olika skisser. Detta vänstra hörn skulle vara extremt enkelt, det vill säga intrycket av det skulle fås direkt, inte en mörkare form. I hörnet finns vita tänder, som uttrycker en känsla som jag inte kan förmedla med ord. Det väcker förmodligen en känsla av hinder, som emellertid i slutändan inte kan stoppa de tre bästa.

Beskrivs på liknande sätt får denna kombination av former dumhet, till vilken jag är äcklad. Till exempel väcker grön färg ofta sommarens övertoner i själen. Och denna oklart uppfattade vibration, i kombination med kall renhet och tydlighet, kan i detta fall vara den mest lämpliga. Men hur äckligt skulle det vara om dessa övertoner var så tydliga och tydliga att få någon att tänka på ”glädjen” på sommaren: till exempel hur trevligt det är att ha på sig en kappa på sommaren utan rädsla för att bli förkyld. ”

Jag närmade mig den vita gränsen mycket långsamt. Skisserna hjälpte lite, det vill säga de enskilda formerna var interna tydliga för mig, och ändå kunde jag inte få mig att avsluta arbetet med målningen. Det plågade mig. Några veckor senare tog jag skisserna igen och kände mig fortfarande oförberedd. Bara under många år har jag lärt mig att du i sådana fall måste ha tålamod för att inte ha tillräckligt med bilden på knäet.

Och det var först efter cirka fem månader som det hände att jag satt i skymningen och tittade på den andra stora episoden, och plötsligt såg jag tydligt vad som saknades här – den vita gränsen.

Jag vågade knappast tro det; gick ändå till affären och beställde en duk där. Mina tankar om storleken på duken varade inte mer än en halvtimme.

Jag behandlade den vita gränsen lika skummel som hon behandlade mig: längst ner till vänster är ett hål, en vit våg växer ut ur den, som plötsligt faller, med en midja för att gå runt höger sida av bilden med en lata lockar, bildar en liten sjö uppe till höger, försvinner uppe till vänster hörnet där hennes sista, avgörande utseende på en bild i form av vita tänder äger rum.

Eftersom den vita gränsen gav lösningen namngav jag en bild till hennes ära.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)