White Horse Head – Theodore Gericault

White Horse Head   Theodore Gericault

”Huvudet på en vit häst”, lagrad i Louvren, ser mycket naturlig ut, vilket talar om konstnärens plastfärdighet. Motivet är också ganska sällsynt i dukarna från början av XIX-talet.

Den fantastiskt övertygande bilden av ett benigt huvud med svullna näsborrar och sorgliga, helt mänskliga ögon gör ett så kraftfullt intryck på betraktaren att vissa kritiker sarkastiskt kallade detta verk ett slags självporträtt av författaren själv. Jeriko uppfattar detta hån som ett kompliment.

I sitt svar på recensionen av en av kritikerna konstaterar konstnären: ”Jag tror att hästar är de mest trogna och hängivna varelserna i världen. Och jag skulle vara glad om jag till och med hade en droppe adeln och modet som är inneboende i dessa djur. Hästar är inte de kan förråda, men tyvärr kan man inte säga detsamma om människor… När det gäller min yttre likhet med den här hästen vågar jag försäkra er: jag är smickrad! ”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)