Träsmed – Ivan Kramskoy

Träsmed   Ivan Kramskoy

Kramskoy berör, liksom många andra konstnärer, böndernas tema i hans verk. Genom att skapa porträtt av bönder visar han sig en god porträttmålare som vet hur man till den minsta detalj kan förmedla sina hjältes känslor och upplevelser.

På bilden ”Träsmeden” ser vi en man som kommer ut ur skogens tjocklek, hans kläder verkar oförskämd för mig. Färgerna är något mörkt, vilket skapar en kontrast till bakgrunden med bilden av porträttets huvudkaraktär och gör det möjligt att se de minsta detaljerna om mannen själv.

Enligt min uppfattning fokuserar konstnären särskilt vår uppmärksamhet på uttrycket av människans ansikte och på den ställning där han är avbildad. Man får intrycket av att mannen rör sig och är trång i kläderna.

Mannen bakom gnaggen, hans ögon vaken, som om han inte litar på oss. Hans ögon är ljusblå i färgen och ger ut spänningen. Det finns ingen erfarenhet eller tvivel i denna åsikt. Det verkar för mig att Kramskoy har skildrat en man som alltid är missnöjd med allt, han gillar inte människor och inte kan hantera några förhållanden. Mumlar ständigt och uttrycker därmed sin missnöje. Det verkar som att här, här kommer han att öppna munnen och börja ångra och skälla alla i cirkeln, eller klaga på sitt liv och skylla alla runt omkring att hans liv är så illa och hur svårt det är för honom.

Den här bilden slog mig. Jag hade aldrig föreställt mig att man kan förstå vilken typ av person som skildras när man tittar på ett porträtt. Det är enligt min mening konstnärens talang, med hjälp av en ritning, att avslöja inte bara en persons yttre skal utan också visa den från insidan, med alla dess brister och brister, så som det verkligen är. Jag älskade konst av Kramskoy, och jag skulle vilja att han skulle måla mitt porträtt, så att jag kunde titta på mig själv och analysera min karaktär från utsidan.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)