Mina Moiseev – Ivan Kramskoy

Mina Moiseev   Ivan Kramskoy

Kramsky skildrade i sitt porträtt ”Mina Moses” en bonde. En äldre farfar tittar på oss från duken. Det grå skägget säger att han inte är ung och har levt ett bra liv. Det finns inget flin i hans ögon, jag ser trötthet i hans ögon. Rynkor täcker hela ansiktet.

Trots att gubben inte ser attraktiv ut tror jag att han erbjuder att berätta en intressant livshistoria. När jag tittar på bilden vill jag sitta bekvämt och lyssna på bondens berättelser före midnatt. Det verkar som att det saknas en gammal mans porträtt och hans fru, som om hon står bakom honom och håller en bricka med mjölk och bröd.

Den här gubben påminde mig om min farfar, som älskade att sitta i en sådan ställning och berätta historier och skämt. Han var inte rädd för att stanna över natten i högen för att titta på stjärnorna.

Bonden som visas på bilden, tror jag, är inte rädd för döden, i hans ögon kan du läsa tröttheten i ett liv som levde. Han är inte rädd för arbete. Han kan plöja en trädgård eller städa upp efter nötkreatur. Han är klok och kan ge goda råd, lära sinnet. Av någon anledning tycker jag också att han är rättvis. Människor som inte är rädda för arbete kräver sig själva att genomföra det. De är mycket ansvariga, eftersom kvaliteten på hans arbete beror på om han äter middag.

Porträttet är tillverkat i lugnande färger, och till och med en svart bakgrund fördunker inte det lite. En sliten och sliten skjorta, bleknad och från ljusblå förvandlad till en tråkig blå, bevisar än en gång att denna man inte är rik, men permanent i sina beslut och handlingar. Om du tittar på porträttet kan du fantasera oändligt och representera familj och barnbarn till bonden. Vad som kan vara intressant på deras kvällar med en stor familj. Den här bilden fick mig att kasta in i barndomen och känna alla glesheterna i landsbygden. Därifrån du inte vill återvända.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)