Bypass Chumakov – Ivan Aivazovsky

Bypass Chumakov   Ivan Aivazovsky

I IK Aivazovskys verk finns det många verk om olika ämnen. Mest av allt slogs jag av bilder av Ukrainas natur. Jag gillade särskilt verket ”Chuzaks vagn”, som Aivazovsky skrev 1862.

Duken beskriver stäpp, oändliga fält och en väg som går bortom horisonten. De stora vagnarna med hö som visas på bilden påminde mig om den närmande sommaren. Jag ville genast känna lukten av färskt hö för att kasta ut i byens atmosfär. Chumaks är ukrainska handlare som kör hö på en vagn längs en landsväg. En av vagnarna visar en flicka klädd i en nationell dräkt, hon tittar på solnedgången, kanske sjunger en sång. Alla ser något i den här bilden. Det verkar för mig att hon är trött på att titta på solnedgången och drömma om morgondagen, eller kanske hon vill kasta i havet. De färger som konstverket är målade skapar en lugn stämning.

I sin bild lyckades Aivazovsky förmedla stämningen på en varm sommarkväll. Solen, som ännu inte lyckats gömma sig bakom horisonten, väderkvarnar, passar perfekt in i landskapet. Om det var möjligt att lägga till något, skulle jag avsluta hunden springa längs vagnen, eller barnen springa längs landsvägen.

När jag tittade på bilden ”Chumaks Pusher” såg det ut till liv. Väderkvarnarna snurrade inte, för det fanns ingen vind, chumaks gick långsamt med sina vagnar, och jag föreställde mig till och med havets ljud i några sekunder. Jag ville verkligen bli hjälten i det här arbetet, köra till exempel en vagn eller vara ett av de barn som kör över vägen som jag skulle rita. Aivazovskys bild gjorde ett outplånligt intryck på mig, fick mig att drömma och drömma. Samtidigt blev jag både konstnär och deltagare i det här arbetet.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)