Apostelens vantro – Rembrandt Harmens Van Rhine

Apostelens vantro   Rembrandt Harmens Van Rhine

St Thomas, en av Kristi tolv lärjungar, nämns i Nya testamentet flera gånger. Rembrandt skildrade det berömda avsnittet från Johannesevangeliet. Efter att ha tagits bort från korset visar Jesus, lärjungarna, sina sår.

Thomas var inte där, och när andra studenter berättade för honom om vad de hade sett, vägrade Thomas att tro på dem och sa: ”Om jag inte ser hans sår från naglar på mina händer och jag inte kommer att sätta mina fingrar i såren från naglar, i hans revben kommer jag inte att tro. ”

Åtta dagar senare, enligt Johannes, dök Jesus upp för lärjungarna igen och berättade Thomas att röra sina sår. Séra Thomas kände igen Herren Gud i Jesus. Rembrandt skildrade nattscenen: utstrålningen från Jesus verkar vara den enda ljuskällan från vilken Thomas, som trodde, är förvirrad.