Vy över Auvers och kyrkan – Vincent Van Gogh

Vy över Auvers och kyrkan   Vincent Van Gogh

Utsikten över Auvers och de omgivande åkrarna, byhus och porträtt av de närmaste människorna – det var det som fascinerade Van Goghs kreativa sinne under livets sista år. På den här bilden visar han en by från utkanten.

Liksom många landskap från den senaste kreativitetsperioden är denna bild villkorligt skriven i ett plant format. Konstnären lämnar helt traditioner i målningen, vare sig det är realism eller impresjonism. Det viktigaste i Over-periodens landskap är konstnärens inre tillstånd, som läses på utförandet och bildens känslomässiga innehåll.

Förgrundslandskapet Van Gogh tilldelar ett vetefält. Bakom honom placerar konstnären byhusen som om de staplade ovanpå varandra. Deras färg smälter nästan samman med himmelens färg, där molnen är något markerade med ljusa lockar. Hus verkar vara immateriella, och känslan av illusivitet förstärks av landskapets absoluta öken. Gröna träd är tvärtom för mörka och täta, de skapar en märklig kontur runt byn, på grund av vilken den sticker ut starkare mot himlen.

Kompositionen och utförandet ger bilden en likhet med barnets illustration. Landskapet saknar ett linjärt perspektiv, men på bekostnad av att stärka luften verkar ganska rymlig.

Ljusa färger, baserade på en kombination av kontrasterande, men mjuka nyanser, förmedlar en stämning av lugn, fridfull beundran av naturen, saknad av skarpa känslor, men ändå full av kärlek. Endast bristen på organisering av utstryk, borsta i olika riktningar och sedan samlas i spiraler och lockar, indikerar ett tillstånd av instabilitet.