Porträtt av Volkonsky S. G – Peter Sokolov

Porträtt av Volkonsky S. G   Peter Sokolov

Professionell militär, tilldelade många order och medaljer, generalmajor på tjugofyra år, en av ledarna för det södra samhället för decembristerna. Tillhörande en rik aristokratisk familj, på uppväxten av en yrande karriär, blev S. G. Volkonsky 1819 medlem av välfärdsförbundet. ”Från och med nu,” skrev han senare i sina anteckningar, ”ett nytt liv började för mig…

Den väg jag tog ledde mig till Högsta brottmålsdomstolen, till Sibirien, till hårt arbete och till trettio års liv i exil… och ändå kommer jag inte att vägra mitt enda ord nu. ”Pushkin träffade Volkonsky 1820 i Kiev, Jag såg honom snart på Davydov-gården, Kamenka, träffades i Odessa 1824. Det var Volkonsky som fick i uppdrag att dra Pushkin till ett hemligt samhälle.

”Pushkin, vars geni upplyste min barndom och ungdom i Sibirien,” skrev Decembristens son, M. S. Volkonsky, den 8 juni 1899 till L. N. Maikov, ”var nära mig i förhållande till sin far och Raevsky… till min far han fick instruktionen att ta emot honom i samhället och… fadern uppfyllde det inte. ”Hur kunde jag bestämma mig för att göra det,” sa han till mig mer än en gång, ”när han kunde hotas med ett byggnadsställning, och nu, när jag visste att han dödades, ångrar jag det.

Han skulle ha levt, och i Sibirien skulle hans poesi ha tagit en ny väg ”.” Hans fru MN Volkonskaya var en av de första fruarna till decembristerna som ville dela sina makers öde – en länk till Sibirien. PF Sokolov fångade i porträttet av den stora mänskliga betydelsen av personalen hos decembristen, ”tanken på hög ambition”, som var karakteristisk för detta ”mest värdiga och ädlaste människor”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)