Porträtt av min far med ett rör – Salvador Dali

Porträtt av min far med ett rör   Salvador Dali

El Salvador far var en strikt, auktoritär man, som under många år försökte skicka sin olydiga son till att avstå från honom.

Även om de efter en period av år kompenserade ett tag, var deras förhållande alltid svårt. Dali trodde att hans far älskar sitt första barn, som dog innan hans födelse. Konstnären skrev att ”när han såg på mig såg han mig och min tvilling. I hans ögon var jag hälften av samma person, hälften av något stort.”

Arbetet visar Dali Sr, sittande i vardagskläder, ett rör i händerna. I tidigare porträtt framställs han i en officiell mörk kostym i en stolt ställning och tittar på avståndet. Dessa skillnader indikerar att detta arbete är mer personligt. Figuren tittar på tittaren med en nära titt. På grund av huvudets position skapar det en känsla av att han fördömer sin publik.