Porträtt av Frederick the Wise – Lukas Cranach

Porträtt av Frederick the Wise   Lukas Cranach

”Porträtt av Frederick den kloka”. Hans beskyddare Lucas Cranach den äldre fångades i ett vackert graverat porträtt. De blygsamma egenskaperna hos denna starka och modiga man förråder uppriktig fromhet. Kärleken till rättvisa ledde honom, den sanna riddaren, till sidan av Martin Luther. Liksom Luther älskade han Skriften och kämpade för kyrkans renhet och Guds ord.

Under porträttet, enligt tidens sed, inskriptionen, som lyder: ”Frederick den Wise kallas mig med rätta, jag stödde den välsignade världen med stor visdom, tålamod och framgång, trots fiendernas intriger. Jag dekorerade mitt land med nya byggnader, öppnade universitetet i Wittenberg, som blev känd över hela världen, eftersom Guds ord kom ut ur det. Det förstörde påvliga imperiet och återvände den verkliga troen. Jag valdes till kejsare, men jag avvisade denna ära på grund av ålderdom, föreslog jag att välja Charles I till kejsare. Varken nåd eller pengar Jag ändra mitt beslut. ”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)