Porträtt av Wagner – Pierre Auguste Renoir

Porträtt av Wagner   Pierre Auguste Renoir

Porträtt av Wagner [1882] Från memoiresna av Jean Renoir, konstnärens son: ”… Namnet på Laskou hör också till minnen från Rue Saint-Georges,” den rättsliga utredaren, som drev sig själv i mitt huvud, vilket skulle få mig att älska Wagner. Jag måste erkänna att han till en början lyckades! ”Fadern var desto mer benägen att beundra att falska patrioter kämpade mot Wagners musik. Renoir, vanligtvis så diskret, gick i strid och kämpar till och med motståndare till den tyska kompositören.” Detta är dumt, men användbart.

Nå och då släpps med något som inte är relaterat till din egen skridskor. ”Jag vet inte i vilka av teatrarna i Paris detta som hände, men Renoir borde ha haft mycket roligt.” Cylindern, denna löjliga huvudbonad, visade sig vara ett utmärkt skydd mot slagrör, de var full av alla gångarna i teatern. ”Senare introducerade Lask min far för Wagner. Som ett resultat dök ett berömt porträtt och två eller tre skisser gjordes i en session, som varade en kvarts timme.

Kompositören kunde inte ägna mer tid åt Renoir. Det verkar som att porträttet målades i Palermo, vilket sammanfaller ungefär med slutet av perioden för verkstaden i Rue Saint-Georges. Under den här korta tiden kunde Wagner tala om målning, ”från vilken jag blev fullständigt fläckig! I slutet av sessionen hade hans glans i mina ögon försvunnit avsevärt. älskar bara judisk musik… tyska judarnas musik! ”

Renoir fortsatte att skriva, men redan arg, och började berömma Offenbach, ”som jag älskade, och Wagner själv agerade på mina nerver!” Till min fars stora överraskning nickade Wagner med godkännande. ”Det är naturligtvis” liten ”musik”, sa han, ”men inte dåligt. Om Offenbach inte var judisk, skulle han ha blivit Mozart. När jag talar om tyska judar, menar jag Meyerbeer!” Senare var Renoir närvarande vid presentationen av ”Valkyrie” i Bayreuth. ”Ingen har rätt att lämna människor i mörkret i tre timmar i rad. Detta kallas förtroendebrott.” Renoir var emot de upplysta teaterhallarna. ”Du måste titta på den enda ljusa punkten – på scenen. Detta är våld! Till exempel vill jag titta på en vacker kvinna i rutan. Och vi kommer att säga det ärligt: