Napolitanska viken på morgonen – Ivan Aivazovsky

Napolitanska viken på morgonen   Ivan Aivazovsky

Målningen ”Neapelbukten på morgonen” skapades 1843, den berömda konstnären Ivan Konstantinovich Aivazovsky. När konstnären reste till Italien, blev han slagen av detta lands skönhet. Naturligtvis reflekterade han sina intryck på målningar på duk. Bildens övergripande stämning får mig att känna oändlig fred. Tack vare de varma tonerna som målade landskapet lyckas konstnären framkalla sådana upplevelser.

I bakgrunden på bilden ser jag den oändliga himlen. Den hänger på en liten månsylvle. Nattljuset hade ännu inte lyckats gömma sig bakom horisonten. I det förgamlade diset ses kraftiga berg. Ovanför ett av dem virvlande par verkar det som om jag inte sover vulkan. Solen, som fortfarande är gömd bakom bergen, värmer den uppvaknande bukten med dess strålar. Det verkar för mig att ingenting kan bryta denna idyll.

I bildens förgrund ser jag en fiskebåt och lite längre fram är några segelbåtar. Fiskare förbereder sig för att gå ut till havet för att erbjuda butiker med färsk fisk för att upptäcka dem. Även i fiskarnas obehagliga rörelser känner jag lugnet i morgonbukten. Segelbåtbesättningarna är fortfarande vakna. Fartyg som svänger lugnt på vattnets yta.

När jag tittar på bilden ”Neapelbukten på morgonen” ser jag konstnärens kärlek till landet, som har bevarat sådana landskap. Tack vare hans geni kastar jag bokstavligen in i bildens totala atmosfär. Jag känner levande den salt-bittera lukten av havet, som blandas med aromerna från den blomstrande södra vegetationen. Måsarnas rop stör inte alls den födsedda freden. Tillståndet med viss renhet och lätthet fyller min kropp när jag tittar på detta landskap. Mycket exakt vald färgskala och perfekt prestanda, gör bilden levande och realistisk.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)