Adam inför Guds domstol – Hives Blake

Adam inför Guds domstol   Hives Blake

Ett av de mest dramatiska verken av William Blake. Herren representeras här som en formidabel domare. Han sitter på en vagn och tittar hårt på Adam. Blake finner på denna bild ett bra sammansättningsrörelse: Guds figur är bara något större än Adams figur, men med detta, nästan omöjligt för ögat, förstoring, uppnår författaren det faktum att Gud verkligen ser mycket mer imponerande än en fallit man.

Bilder skapade i evigheten Kort före hans död skrev William Blake till en av sina vänner: ”Jag besökte Dödsporten och återvände därifrån en svår, skräck gammal man, som knappast rörde benen, men min ande blev inte svagare, och min fantasi blev blekare. Ju svagare min dumma dödliga kropp, desto starkare är min ande och fantasi att leva för evigt. ” Blakes öde – konstnären, poeten och filosofen – är ett fantastiskt fenomen, inte bara på engelska utan också i världskulturen.

Hela hans liv fylldes av lusten efter just Gates, närmar sig nästan alla människor är så rädda. Han brydde sig bara om en sak – att ha tid att göra så mycket som möjligt av vad Skaparen beordrade honom. ”Min hjärna och mitt minne är fyllda med gamla böcker och målningar som jag skapade tillbaka när jag var i evigheten, det vill säga innan den dök upp på jorden i sitt nuvarande, dödliga utseende,” sade Blake. Och han uppfattade sitt jordiska liv som en möjlighet som Gud gav honom att överföra sina skapelser till människor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)