Italienska läger vid slaget vid Magenta – Giovanni Fattori

Italienska läger vid slaget vid Magenta   Giovanni Fattori

Med en skiss till denna duk vann Fattori tävlingen för det bästa arbetet med de senaste krigerna för att befria Italien från österrikarna. Konstnären påminde sig själv om detta avgörande avsnitt av sin kreativa biografi: Efter kriget 1859 leddes regeringen i Toscana av Bettino Ricasoli. En upphöjd tanke gick upp för den arroganta baronen: att stimulera utvecklingen av konst i Toscana. Han tillkännagav en tävling för det bästa arbetet på de viktigaste avsnitten av striderna i Lombardiet, som till exempel striderna om Magenta, Solferino och så vidare.

Denna tävling har stört mig mycket; Jag tänkte på honom dag och natt, men vågade inte bestämma mig för att delta i det. Det var Nino Costa på Duomo Square, som jag minns, berättade för mig med hans romerska accent: – För Guds skull, delta och vinna. Från den dagen började mitt verkliga liv i konst, och jag är skyldig allt detta till min stackars vän. Denna min målning, den första på stridsteman, finns i Galleri för modern konst i Florens; andra följde efter henne.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)