Nicholas II – Boris Kustodiev

Nicholas II   Boris Kustodiev

Så här beskriver han sina sessioner i Tsarskoye Selo, i vilken tsaren Nicholas II fungerade som modell: ”Varje dag beräknas, fåfänga, ingen nytta: Jag åkte till Tsarskoe 12 gånger; jag blev extremt nådig mottagen, till överraskning – kanske de nu det är på mode att ”smeka”, som de brukade ”skälla.” De pratade mycket – naturligtvis inte om politik, men på grund av konsten mer – men jag misslyckades med att upplysa honom – hopplös, tyvärr… Vad annat är bra – är intresserad av antiken, inte Jag vet bara djupt eller så – på grund av gesten.

Fienden till innovation och impressionism blandas med revolution. ”Impressionism och jag är två oförenliga saker” – hans fras. Och allt liknande. ”Son till Volga, en infödd rysk, kunde inte låta bli att känna hela malströmmen och falskheten, all officiell dom i officiella St. och jag lärde mig mycket om priset. När själens rop låter orden: ”Peter motsatte mig att det var omöjligt, jag vill åka någonstans i vildmarken, till en by som, kanske, i trappan, precis bort från denna stora dimmiga Peter med höga lådor-hus. .. ”Och hur man inte kommer ihåg orden Islands, sade den stora Gogol: ”Den mystiska, oförklarlig 1834! Var menar jag dig bra verk?

Oavsett om det finns dessa högar med hus som stöter på varandra, åskande gator, kokande merkantilisk anda – denna fula hög med mode, parader, tjänstemän, vilda nordliga nätter, glitter och låg färglöshet… … St. Petersburg erbjöd den unga författaren en svår konst. ”Allt konspirerar mot oss”, skrev Gogol, ”hela denna förföriska kedja av förfinade uppfinningar av lyx är svårare och svårare att drunkna ut och sätta våra sinnen i sömn. Vi är ivriga att rädda vår fattiga själ, att fly från dessa fruktansvärda bedrägerier. ”Inte alla konstnärer fick” att fly från dessa fruktansvärda bedrägerier. ”

Chartkovs öde från Gogols ”Porträtt” väntade på många. Kustodiyev, som träffade Petersburgs livscykel, stod på tröskelns tröskel. Fåfänga, meningslös, vardaglig, upptagen tid, dödade talang. Men målaren visste vad han ville. Få av hans samtida kände så på Ryssland. Men Kustodiev tvingades måla formella porträtt. ”Jag skriver till prinsessan, jag har äntligen fått det, men: Jag kommer inte att ha mer än fem sessioner, eftersom hennes höghet är väldigt trött från att inte göra någonting, men de vill få ett bra porträtt utan att posera.

Arbetsförhållandena är väldigt svåra, kvinnorna är runt, de chattar och kommenterar, de är inte smickrande för mig alls och de vill att jag ska göra henne både ung och vacker – men jag har varken det här eller det andra. Jag lovar att göra allt detta i ett stort porträtt. ”Hur man inte kommer ihåg det illstjärniga Chartkov! Men ödet var nöjd med att bortskaffa det annorlunda. Artisten kastades ut ur den onda cirkeln, borttagen från det sugande flödet av order.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)